Sådan får du styr på din økonomi

Vi kender det vist alle sammen lidt for godt. Det er sidst på måneden og lækre rejecocktails og lange aftener i byen er erstattet med spaghetti med tomatsovs og postevand i køkkenet. De fremragende tilbud på kjoler og bukser du er så god til at finde er bare uden for rækkevidde, og nu handler det bare om at overleve for et minimumsbudget, indtil lønnen igen tikker ind den første i næste måned.

Men sådan behøver det faktisk slet ikke at være. Med nogle simple råd, kan du faktisk holde en god og balanceret levestandard gennem hele måneden, så du slipper for ovenstående scenarie, hvor man blot kan drømme sig til alle de ting, man ville gøre, hvis man havde bedre styr på økonomien.

Budgetskemaer skaber overblik

Det første man bør gøre, for at få styr på sin økonomi, er at lave et budgetskema. Budgetskemaet skal indeholde så mange udgifter og indtægter, som man overhovedet kan komme i tanker om. Det vil danne et godt billede af, hvilke udgifter der varierer, og hvilke der er faste og derved skabe et overblik over, hvad du egentlig har at gøre med, hver eneste måned.

Budgetskemaet kan downloades via forskellige hjemmesider, og man kan hurtigt lære forskellige begreber om privatøkonomi og budgetplanlægning, som gør hele økonomiverdenen lidt mere forståelig. Derudover kan man med fordel sætte sig lidt ind i Excel, så man kan sætte det hele pænt op i et regneark.

Hvis man står overfor enkeltstående begivenheder såsom flytninger, bryllupper, barnedåb eller lignende, så er det også en god idé at få det tastet ind, så man kan fordele udgifterne over flere måneder, og ikke pludseligt står med en kæmpe regning.

A-kasser står klar til at hjælpe

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte i forhold til budgetskemaet, så er det altid en god idé at kontakte en a-kasse. Frie Funktionærer leverer for eksempel en service, hvor dine behov er i højsædet, og man kan få god rådgivning i forhold til, hvordan man kan forvalte sin økonomi.

Ved jobskifte kan det ofte være svært at lave et budgetskema, men her kan a-kasserne agere sparringspartner, og hjælpe med at få det hele til at hænge sammen. På samme måde hjælper a-kasserne i forbindelse med lønforhandlinger, karriererådgivning og lønsikringsspørgsmål, så Frie Funktionærer vil for eksempel være et økonomisk sikkerhedsnet, samtidig med, at de hjælper med at holde styr på din økonomi.

Hvis der alligevel pludseligt opstår nogle ekstraordinære udgifter, kan det også være en udmærket løsning, at låne pengene. Her er det blot vigtigt, at man sammenligner de forskellige lånetilbud, og ikke bare tager det første, man spotter. I den forbindelse kan man bruge en låneberegner, hvor man taster sine forskellige behov ind, hvorefter udbyderne og de forskellige lån sammenlignes, så man sikres den bedste løsning.

Så hvis du vil holde styr på din økonomi, skal du altså sørge for at lægge et budget og få rådgivning via en a-kasse. Og hvis du har brug for en økonomisk vitaminindsprøjtning via et lån, så sørg for at sætte dig godt ind i mulighederne, inden du takker ja.

Kilde: www.laanekassen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *